(+389) 46 231 385 | 072 225 070 Охрид
(+389) 47 223 038 | 071 352 602 Битола
Search

Кога прв пат ќе пристапите на веб-страницата на ГИРРИГ ќе добиете порака која што ве известува дека користиме “колачиња”. 

Колачињата се мали текстуални датотеки, делови од код, кои можат да се употребуваат од страна на веб-страници со цел да се подобри корисничкото искуство. Колачињата се зачувуваат на вашиот компјутер или мобилен уред кога го посетувате веб сајтот. Кога следен пат ќе го посетите пак истиот сајт, колачињата ни дозволуваат да го препознаеме вашиот пребарувач.

Колачињата дозволуваат, на страната која што ги поставува, да препознаваат корисничките уреди на користење во споредба со претходни најави и посети со цел да се персонализираат рекламите за поголема релевантност спрема корисниците. Овие информации може да се соберат на сите веб-пребарувачи и на сите уреди (компјутер, лаптопи, паметни телефони, таблети итн.) но маркетинг колачињата не содржат лични податоци за корисниците.

Нашата веб страница користи два вида на колачиња: 

  1. колачиња што се потребни за услугата, (essential cookies) односно за веб страницата да функционира, и 
  2. колачиња што не се потребни за услугата, (non essential cookies) при што овие колачиња се користат за:

– зачувување на Вашите поставки (preference & functionality cookies)  

– колачиња за перформанци (performance cookies)

– статистички податоци (analytics & customization cookies), 

– маркетинг цели (advertsing (targeting) cookies), 

– други

Колачиња што се потребни за услугата се задолжителни и се депонираат веднаш при посета на веб сајтот. За колачињата што не се потребни за услугата Ние обезбедуваме претходна согласност од корисникот откако ќе го известиме, а пред да се депонира колачето. Корисникот има можност да даде согласност само за одреден вид на колачиња, при што доколку не даде согласност за одреден вид на колачиња, особено за колачињата за зачувување на Вашите поставки, одредени функционалности на нашата веб страница нема да функционираат.

ЛИСТА НА КОЛАЧИЊА

PHPSESSID Потребно Потребно Кон нас Привремено  Додека трае сесијата Отворање на сесија
visitors_online_notify Непотребно Зачувување на Вашите поставки Кон нас Трајно 2 години Зачувува поставка за прикажување на бројот на корисници на веб-страницата кои се онлајн.
_fbp Непотребно Маркетинг Трета страна Трајно 2 години Овие колачиња се создадени преку нашата веб-страница од нашите партнери за реклами. Тие се користат за создавање профил поврзан со вашите интереси и за да ви ги покажат најпогодните реклами на други веб-страници.
wc_cart_hash_* Потребно Потребно Кон нас Привремено 1 месец Се користи за есенцијални функционалности на нашата веб продавница (Woocommerce)
p-wpml_current_language Потребно Потребно Кон нас Трајно / Адаптација и превод на нашата веб продавница
wc_fragments_* Потребно Потребно Кон нас Трајно / Основну функционалности на нашата веб продавница
Google Maps API Непотребно Поставки Трета страна Привремено  1 месец Овозможува приказ на мапа каде се прикажани одредени локации
_ga_* Непотребно Статистика Трета страна Привремено  1 месец Следење на податоци за корисникот
datr Непотребно Маркетинг Кон нас Привремено  1 месец Зачлена и користење на нашиот билтен
__fb_chat_plugin Непотребно Маркетинг Трета страна Привремено  1 месец онлајн комуникација со корисници преку Facebook
_grecaptcha Потребно Потребно Трета страна Привремено 1 месец заштита од спам
redux_* Потребно Потребно Кон нас Привремено 1 месец основни фукнционалности на нашата веб продавница
VISITOR_INFO1_LIVE Непотребно Поставки Трета страна Привремено 1 месец користење Youtube видеа
_js_datr Непотребно Маркетинг Трета страна Трајно 2 години Facebook пиксел
_fbc Непотребно Маркетинг Трета страна Трајно 2 години Facebook пиксел
c_user Непотребно Маркетинг Трета страна Привремено 1 месец Facebook единствен број за идентификација на корисник
actppresence Непотребно Маркетинг Трета страна Трајно 2 години Instagram пиксел

Управување со колачињата 

Повеќето интернет прелистувачи Ви дозволуваат да одбиете да прифатите колачиња и да избришете колачиња. Методите за тоа се разликуваат од прелистувач до прелистувач и од верзија до верзија. Сепак, можете да добиете ажурирани информации за блокирање и бришење колачиња преку овие линкови:

(a) https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en (Chrome);

(b) https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences (Firefox);

(c) http://www.opera.com/help/tutorials/security/cookies/ (Opera);

(d) https://support.microsoft.com/en-gb/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies (Internet Explorer);

(e) https://support.apple.com/kb/PH21411 (Safari); and

(f)  https://privacy.microsoft.com/en-us/windows-10-microsoft-edge-and-privacy (Edge).

Блокирањето на сите колачиња ќе има негативно влијание врз функционалноста и употребливоста на нашата веб страница.

Офицер за заштита на личните податоци

За сите информации и прашања поврзани со заштитата на Вашите лични податоци, контактирајте го нашиот Офицер за заштита на личните податоци:

Павел Герасимовски, 

e-mail: pavel@girrig.com.mk

Back to Top