Како да изберете соодветна боја за вашиот мебел?

Ништо не може да биде толку одлично како украсувањето на вашето живеалиште од соништата со палета на бои по ваш избор. Но, тоа може да биде заморно и предизвикувачко. Каде да започнете и која боја да ja изберете?

Можеби неодамна сте се преселиле, или пак сте донеле одлука за реновирање на вашите простории? Имате нова сјајна соба пред вас, а можностите се бескрајни?

Кога ќе се соочите со огромен празен простор, може да биде тешко да се знае точно од каде да се започне.

БОЈАТА НА МЕБЕЛОТ Е ЛИЧНА

Прво, важно е да размислите како бојата влијае на вашите чувства. Личната удобност треба да биде ваш приоритет кога ја барате вистинската боја за вашата спална соба. Иако постојат некои научни корелации (како што е жолтото што прави да се чувствувате позитивно и надежно, или синото што ве прави да се чувствувате смирени и спокојни), постојат и лични причини за избор на бојата. Можеби сте ја сакале тиркизната боја од вашето детство. Личната удобност секогаш треба да го надмине трендот. Ако навистина се борите да го идентификувате стилот на вашиот дом, земете превид:  Кон кои бои гравитирате секојдневно? Дали сте авантурист? Земете ги при срце овие знаци додека размислувате како да ја изберете бојата на мебелот.

Кога се обидувате да сфатите како да изберете модерен плочест мебел за вашиот простор за живеење, можеби ќе бидете во искушение да направите вистинска одлука.  Ако сметате дека гравитирате кон навистина силни, светли бои за вашите столчиња и троседи, лесно е да се одлучите за некоја посветла и живописна нијанса.

ВИЗУЕЛНАТА ПРИВЛЕЧНОСТ Е ВАЖНА

Изборот на бојата на мебелот треба да биде визуелно привлечен за вашиот дом и да го подобри неговиот целокупен изглед. Заедно со смирувачките бои на ѕидовите, бојата на мебелот треба да се надополни со внатрешноста. Освен бојата, не заборавајте го факторот на удобност при изборот на квалитетен мебел од Гир Риг.

КОРЕЛАЦИЈА НА СВЕТЛИНАТА И БОЈАТА

Количината на светлина што ја добива вашата соба ќе одреди колку светли или пригушени ќе изгледаат избраните парчиња. Пред да започнете да донесувате некои важни одлуки, погледнете како функционира природната светлина во вашата соба. Ако вашата соба е природно светла цел ден, имате можност да си играте со повеќе светли бои. Сонцето го комплиментира нивниот интензитет и ја зголемува нивната живост. Алтернативно, ако вашата соба е изложена на сонце само наутро или доцна попладне, можеби ќе сакате да го прифатите тоа и да изберете потемна нијанса.

При избор на бојата на мебелот, потпирајте се на вашиот личен стил. Земете пример од бојата на вашата облека која ја обожавате и размислете за влијанието што светлината ќе го има врз вашиот простор. Се работи и за малку забава.

„Верувајте им на вашите инстинкти; тие имаат тенденција да ве гледаат правилно“. – Софи Елис-Бекстор.

Остави коментар